Home ... Blog Hoe verwijder je lijmresten uit kleding?
hoe verwijder je lijmresten uit kleding

Hoe verwijder je lijmresten uit kleding?

Kom je net terug van een netwerkevenement en krijg je de lijmresten van het naamkaartje niet van je blouse af? Of waste je een nieuwe broek uit, zonder eerst het plakkende prijskaartje te verwijderen? Dit zijn onze tips om stickerresten te verwijderen van kleding.

  1. Steek het kledingstuk een nachtje in de diepvriezer
  2. Krab de lijmresten van de kleding. Zijn de lijmresten er nog niet uit?
  3. Neem een teiltje en vul met warm water
  4. Laat het kledingstuk weken. Zijn de lijmresten nog steeds niet uit de kleding?
  5. Ga naar een hobbywinkel
  6. Laat je goed informeren over lijmverwijderaars

Let op en test de lijmverwijderaar altijd eerst uit op een klein stukje, vooraleer je hele oppervlakken aanpakt.

Netwerkborrels en shopping sprees

Wanneer je thuiskomt van een “shopping spree” worden eerst de nieuwe aanwinsten getoond. Daarna ga je aan de slag met een schaar. Bijna ritueel knip je al de prijskaartjes af van t-shirts, broeken, rokken en blouses. Dat knippen vormt voor sommigen de afsluiter van een dagje shoppen. Het kledingstuk is dan pas echt van jou. Maar soms vergeet je een sticker van je nieuwe aanwinst te halen en belandt de rok, broek of blouse in de wasmand en bijgevolg in het afwasmachine. De sticker heeft losgelaten, maar de lijmresten niet? Dat kan al eens gebeuren als  je een textielsticker uitwast in het wasmachine. Is nu e kledingstuk klaar voor de kledingcontainer of bestaan er middeltjes tegen?

Fragiel textiel en chemische reacties

Ken je dat? Je haalt je kleding uit de wasmachine en bij het ophangen op het droogrek valt je oog op lijmresten. Ochja, die nieuwe broek: er zat vast nog een plaketiket op. Of het naamkaartje van die netwerkborrel plakte nog op je blouse. Het stickertje valt in de wasmand, maar hoe kan je die lijm verwijderen van de kleding? Sommige textielsoorten houden niet van stickers en het is lastiger om stickerresten te verwijderen van kleding. Suède, leer, zijde en regenjassen zijn daar voorbeelden van. Deze stoffen blijven liever weg van het plakkerig goedje. Als er dan toch stickers op dit of een ander textiel komen, kan je het best de lijmresten van de kleding verwijderen vooraleer het kledingstuk in de wasmand belandt. Want als ze eenmaal uit de wasmachine komen is het bijna onmogelijk om de lijmresten te verwijderen uit kleding. De chemische reactie van wasmiddel in combinatie met de resten zorgt voor een hardnekkige hechting.

Tip voor de toekomst

Ga je de lijmresten verwijderen van kleding: doe dit dan met warm water en altijd met de hand. Soms helpt het om het kledingstuk een nachtje in de diepvriezer te steken en daarna de lijmresten er af te krabben. In de handel vind je ook lijmverwijderaars. Let daar wel mee op en test ze altijd eerst uit op een klein stukje, vooraleer je hele oppervlakken aanpakt.

Als je stickers wilt gebruiken op kleding, maak dan gebruik van textielstickers. Ze komen in allerlei soorten en maten, ook in kleverigheid. Zo is de textielsticker vervaardigd uit Rayonacetaat een uitstekende klever, terwijl een sticker vervaardigd uit Fototex sneller loslaat en dus geen lijmresten achterlaat. Beide zijn ideaal voor kortdurend gebruik. Een goede tip dus wanneer je een netwerkborrel, vergadering of schoolreisje organiseert en je wilt laten zien wie wie is.

Neem ook eens een kijkje naar onze andere huis-tuin-en keukenmiddeltjes om stickers van andere oppervlakken te verwijderen.